
Sinds ruim tien jaar ben ik fervent skûtsjesiler. Met gasten zeil ik door de Alde Feanen in Earnewâld, waarbij ik ze leer omgaan met de twee zeilen van het skûtsje, maar ook met elkaar. Het is interessant om te zien hoe de dynamiek en karakters van een team tot uiting komen. Sommige teamleiders nemen direct het roer, anderen laten juist de beurt aan een ander.
In het zeilwezen klinkt onder vaarlui het gezegde: een goede maat is een luie maat. Hoewel die uitspraak wellicht voor verwarring zorgt in het kader van een professionaliseringsonderzoek, lijkt het erop dat voor docenten hetzelfde gezegd kan worden. Goed zeemanschap draait om goed geïnformeerd en effectief handelen, goede samenwerking en afstemming met de crew, de blik van de stuurman op het doel aan de horizon, maar de crew die het schip erheen zeilt (Roefs, 2015). Dit lijkt één op één toepasbaar op het vak van docent. Wanneer je je zaken op orde hebt, kan je ook als docent in de achteruit-modus. In ons PGO-onderwijs (Stenden, 2013) is oplettend achteroverleunen een van onze belangrijkste docentrollen.
In mijn professionaliseringsonderzoek heb ik onderzoek gedaan naar het verbeteren van mijn colleges. Ik merkte gedurende moduul 1.2 (tweed moduul, eerste jaar) dat het bezoekersaantal daalde. Omdat me dat deed twijfelen aan mijn "hoorcollege-competenties" besloot ik dit thema onderwerp van mijn onderzoek te maken.
"Een goede docent is een luie docent"
Het professionaliseringsonderzoek werd afgesloten met een 'Goed'. Aan de telefoon gaf de nakijkende docent aan: "ik heb het gevoel dat de problemen waar je tegenaan loopt niet zozeer in jouw competenties zitten, maar in de arbeidscultuur op je afdeling. Klopt dat?" Já, dat klopte volledig. Bij Stenden Hogeschool voelt het vaak alsof ik zwem, maar dat is ook tevens de manier waarop ik me graag ontwikkel. Vrijheid, maar ook de spanning van of iets gaat lukken, geven de energie om onderwijs te vormen en door te ontwikkelen. Het maakt het echter niet altijd makkelijker, omdat iedereen (en ik dus ook) feedback nodig heeft om te groeien. De volgende feedback kreeg ik terug op het onderzoek:
​
"Dag Marinthe,
Uiteindelijk toch het oordeel GOED, waarin meegewogen de professionele ontwikkeling want dat is tenslotte het doel.
“Hoe ik studenten weer naar mijn hoorcolleges krijg ?” Een onderwerp waarover je een complete en heldere rapportage hebt geschreven. Een duidelijke leerervaring. De onderzoeksvraag is gericht op het eigen handelen. De leerervaring getuigt van integratie van theorie en praktijk. Ik denk dat je tevreden mag zijn over het onderzoek als bijdrage aan je eigen professionalisering, ondanks het geringe aantal respondenten en het achterliggende cultuurprobleem.
Mijn complimenten, succes met het assessment en ook succes en plezier op je werkplek met kleine stappen voorwaarts.
Met vr. groet,
Walter Geerts
PS Laat het weten als er vragen zijn."